Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
El BioC, a la Trobada d'Estudiosos de St. Llorenç PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 22 de novembre de 2017 18:41
AddThis Social Bookmark Button

 

Els dies 21 i 22 de novembre ha tingut lloc a Castellar del Vallès la IX edició de la Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en la que hi han participat prop d’un centenar d’amants de la natura, els paisatges i de la cultura, així com d’investigadors i estudiosos de temes d’història, ecologia, flora, educació i gestió ambiental d’aquest parc natural, gestionat per la Diputació de Barcelona.

 

En el decurs de les sessions, el BioC ha estat representat per dues comunicacions orals, presentades per Maria Bosch, on s'han donat a conèixer els resultats dels estudis de seguiment de Delphinium bolosii que es fan al Parc des de 2014.

 

 

Maria Bosch durant la sessió de Flora de la IX Trobada celebrada a Castellar del Vallès (Foto J. Simon)

 

 

Les comunicacions presentades han estat:

 

Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Anna Rovira, Julià Molero, Jordi López-Pujol, Sergi Massó, Joan Simon i Cèsar Blanché Seguiment demogràfic i verificació de la variabilitat cromosòmica de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Sergi Massó, Jordi López-Pujol i Cèsar Blanché
Pol·linització i reproducció de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac



 

 

Més informació

Notícia 21/11/2017 - Web de la Diputació de Barcelona

Darrera actualització de dijous, 23 de novembre de 2017 10:13
 
Es jubila Ana Rovira PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 14 de novembre de 2017 09:30
AddThis Social Bookmark Button


Ana Rovira durant els treballs de censos de pol·linitzadors d’Aquilegia vulgaris, al Parc Natural dels Ports. Maig de 2006. (Fotografia: M. Bosch)

 

 

La nostra companya del BioC, Ana M. Rovira es jubila avui com a professora universitària, en haver complert l'edat reglamentària.

Ana M. Rovira i López és llicenciada en Ciències Químiques i llicenciada i doctora en Farmàcia i, fins ara, ha desenvolupat el càrrec de Professora Titular d'Universitat al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia. A més de la docència universitària, en la qual ha participat en el grup consolidat d'innovació GIBAF, l'activitat de recerca d'A. Rovira s'ha centrat en tres línies principals: a) flora i vegetació de la Mediterrània Occidental (amb una incidència especial en les comarques catalanes del sud, on va dur a terme la seva tesi doctoral); b) Sistemàtica i filogènia de flora vascular (principalment euforbiàcies i ranunculàcies)  i c) Biologia de la Conservació (biologia poblacional i de la reproducció d'espècies amenaçades).

Tot i la nova situació administrativa, la Dra. A. Rovira seguirà col·laborant en l'activitat del BioC, sense anar més lluny, la setmana vinent, participant en la presentació dels resultats del seguiment de Delphinium bolosii a la IX Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac



Felicitats en la nova etapa!

 
Sergi Massó i Jordi López, al Congrés d'Invasores PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 17 d'octubre de 2017 11:45
AddThis Social Bookmark Button

 

Els nostres companys Sergi Massó i Jordi López-Pujol han resentat aquesta setmana un seguit de comunicacions al V Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras, que ha tingut lloc a Girona. Les ponències, realitzades amb d'altres investigadors conjuntament, són les següents

 

COMUNICACIONS ORALS:

 

Del invernadero a la naturaleza: patrones de invasión de Kalanchoe houghtonii D. B. Ward (Crassulaceae)
Pilar Cachón, Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Sergi Massó, Daniel Vitales & Jordi López-Pujol.

La invasión de Agave en Cataluña: actualización de las especies presentes, distribución y perspectivas de futuro.
Neus Nualart, Jordi López-Pujol, Neus Ibáñez, Sonia Herrando-Moraira & Carlos Gómez-Bellver.

Primeros datos de la flora alóctona de la montaña de Montjuïc (Barcelona).
Paula Farelo, Neus Ibáñez, Jordi López-Pujol, Carlos Gómez-Bellver, Samuel Pyke & Josep Maria Montserrat

COMUNICACIONS EN PÒSTER

Opuntia aurantiaca Lindl.: un neófito reciente con un gran potencial invasor en España
C. Gómez-Bellver, E. Laguna, A. Agut, G. Ballester, S. Fos, D. Guillot, S. Francisco, J.E. Oltra, P. Pérez Rovira, V. Deltoro, S. Herrando-Moraira, N. Nualart i J. López-Pujol

Estudios de nicho ecológico como herramienta para la inferencia del potencial invasor de Senecio pterophorus
C. Rubió-Ortega, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, R. Vilatersana i J. López-Pujol




 

Més informació

 

 

 

 


Darrera actualització de divendres, 20 d'octubre de 2017 09:15
 
El BioC, al Congrés Internacional de Botànica 2017 PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 12 de setembre de 2017 14:50
AddThis Social Bookmark Button

 


Els nostres companys Jordi López-Pujol i Sergi Massó han representat al BioC en el XIX International Botanical Congress que va tenir lloc a Shenzhen (Xina) entre els passats dies 23 i 29 de juliol. Fins a 8 comunicacions de temàtica molt diversa, 6 en format pòster i 2 d’orals, duen la firma d’algun dels membres del BioC, integrats dins de l’equip de l’Institut Botànic de Barcelona que es va desplaçar al congrés.

 

COMUNICACIONS ORALS

  • “Flora of subtropical China: Ancient, rich, and threatened”. Autor: J. López-Pujol.
  • “Island-like mountain radiations in Asia: The case study of the genera Saussurea and Jurinea”. Autors: J.A. Calleja, P. Carnicero-Campmany, M. Galbany-Casals, N. Garcia-Jacas, S. Herrando-Moraira, J.-Q. Liu, J. López-Alvarado, J. López-Pujol, E. Pyak, J. Mandel, S. Massó, I. Mehregan, N. Montes-Moreno, C. Roquet, A. Sennikov, L. Sáez, A. Susanna, R. Vilatersana & Y.-J. Wang.

 

Jordi López-Pujol, durant la seva ponència oral a l'IBC2017 (Foto: J. López i S. Massó)

 

 

COMUNICACIONS EN FORMAT PÓSTER


  • “Insights on the evolution of Mediterranean Island – mainland endemic species: The Iberian-Ibiza endemism Carduncellus dianius (Compositae) as example”. Autors: S. Herrando-Moraira, S. Massó, D. Zani, J. López-Pujol & R. Vilatersana.
  • “Potential effects of climate change on geographic distribution of the Tertiary relict tree species Davidia involucrata in China”. Autors: C.Q. Tang, Y.-F. Dong, S. Herrando-Moraira, T. Matsui, H. Ohashi, L.-Y. He, K. Nakao, N. Tanaka, M. Tomita, X.-S. Li, H.-Z. Yan, M.-C. Peng, J. Hu, R.-H. Yang, W.-J. Li, K. Yan, X. Hou, Z.-Y. Zhang & J. López-Pujol.
  • “From greenhouse to the wildlife: Invasion patterns of Kalanchoe × houghtonii using ecological niche modeling”. Autors: P. Cachón, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, S. Massó, D. Vitales & J. López-Pujol.
  • “Past, present, and future of the invasion of Senecio pterophorus”. Autors: C. Rubió, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, R. Vilatersana & J. López-Pujol.
  • “Reinterpretation of Cynara baetica based on a principle of integrative species delimitation”. Autors: S. Massó, J. López-Pujol & R. Vilatersana.
  • “Montjuïc Mountain (Barcelona, Spain): A ‘natural’ laboratory for plant invasions?”. Autors: P. Farelo, C. Gómez-Bellver, J.M. Montserrat, S. Pyke, J. López-Pujol & N. Ibáñez.

 

 

 

Sergi Massó i Sara Herrando-Moraira,  entrevistats per la televisió local de Shenzen,

durant una de les sessions de pòsters de l'IBC2017 (Foto: J. López i S. Massó)

 

 

Durant el congrés els membres del BioC van assistir a nombroses trobades amb d’altres investigadors provinents d’arreu del món per tal d’explorar noves col·laboracions, especialment amb diversos centres de recerca de l’Àsia.

 

Cal recordar que aquest congrés és el més important dins el camp de la botànica, que se celebra cada sis anys i que enguany, en la seva dinovena edició, va comptar amb prop de 6.000 assistents, 219 simposis i més de 1.000 pòsters. A més a més, els assistents al congrés van aprovar la Declaració de Shenzhen (http://ibc2017.cn/Declaration/) amb set prioritats sobre l’acció estratègica en la recerca en el món de la botànica. La propera edició de l’IBC es celebrarà l’any 2023 a Rio de Janeiro (Brasil).

Darrera actualització de dimarts, 12 de setembre de 2017 19:56
 
La Dra. R. Menchaca visita el BioC PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 7 de setembre de 2017 13:56
AddThis Social Bookmark Button

El proper dia 20 de setembre, a les 11:30 h, tindrà lloc una conferpència sobre orquídies medicinals de la Dra. Rebeca Menchaca, de la Universidad de Verecruz (Mèxic), convidada pel BioC i el GReB. L'acte és organitzat per la Dra. Maria Bosch.

Darrera actualització de dimarts, 12 de setembre de 2017 19:55
 
L'esperó de Bolòs, a concurs! PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 22 de juny de 2017 13:23
AddThis Social Bookmark Button

Segons que ens informa la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la UB, aquest any la Universitat de Barcelona participa en el Concurs Animal | Planta 2018, un certamen organitzat pel web Los porqués de la Naturaleza i que enguany arriba a la cinquena edició. El concurs està coordinat pel professor i investigador de la Universitat de Sevilla Jesús Cebrino Cruz i té com a objectiu principal donar a conèixer les característiques, l’ecologia i les problemàtiques d’espècies en perill d’extinció.

 

La participació de la UB consisteix en la proposta de dues espècies, la  nacra (Pinna nobilis) i l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), aquesta darrera, objecte d'estudi per part del BioC des de fa molts anys.

 

 

La resta d’espècies proposades concurs són les següents: papallona apol·lo (Parnassius apollo), per la Universitat de València; ibis eremita (Geronticus eremita) i sempreviva gegant de La Gomera (Limonium dendroides) per la Universidad de Córdoba; Triops emeritensis per la Universidad de Extremadura; visó europeu (Mustela lutreola) i Drosera longifolia per la Universidad de Burgos; Gadoria falukei per la Universidad de Sevilla; i jara de Cartagena (Cistus heterophyllus) per la Universidad Politécnica de Cartagena.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 22 de juny de 2017 13:34
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL