BioC, 25 anys |
diumenge, 17 de desembre de 2023 19:15 | |
BioC, 25 anys
Cèsar Blanché
Aquest 2023 es compleixen 25 anys de l’inici formal de les activitats de l’Equip de Biologia de la Conservació de Plantes (BioC), amb activitat de recerca orientada a l’estudi de la biologia de poblacions d’espècies endèmiques, rares o amenaçades de la regió mediterrània.
Els estudis de biologia poblacional (diversitat genètica, biologia reproductiva, demografia) s’encaminen al coneixement del funcionament de poblacions petites per tal d’obtenir les bases científiques que permetin l’establiment de mesures de conservació adequades per part dels gestors del medi. L’equip de recerca parteix de l’experiència acumulada en la investigació en el camp de la Biosistemàtica vegetal i du a terme la seva activitat al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona en el si del Grup de Recerca sobre Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetal (GReB), consolidat al Pla de Recerca de Catalunya.
Durant els darrers anys, i sense deixar l’estudi de la biologia de poblacions de flora amenaçada o el seguiment d’espècies protegides, amb finançament via contractes de serveis amb administracions o la col·laboració amb d’altres entitats, el BioC ha reforçat la dedicació a l’àmbit de la biodiversitat genètica. S’han aportat dades cariològiques sobra diversitat cromosòmica de plantes endèmiques de Catalunya i s’ha millorat significativament el disseny i la funcionalitat de les bases de dades CromoCat i GenoCat, sobre diversitat genètica de la flora vascular catalana, difoses a través del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya així com participant en la seva equivalent de flora del Paraguai, CromoPar. Igualment, s’ha creat una base de dades (DCDB) de perfil internacional sobre diversitat cromosòmica de les Delphinieae (ranunculàcies). CromoCat i DCDB han tingut progressives millores fins a les versions actuals, que han estat reconegudes internacionalment i objecte de publicació en la recent monografia Plant Genomic and Cytogenetic Databases (S. Garcia & N. Nualart (eds.)., 2023).
Dos àmbits complementaris de recerca en aquests darrers anys que s’han incorporat als objectius del BioC han estat, per una banda, l’especialització en plantes tòxiques, a través de la cooperació amb el Servei d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona i en usos històrics de plantes medicinals. Per l’altra, en les sinergies entre la recerca i la innovació docent en botànica aplicada a les ciències farmacèutiques, a través del Grup d’Innovació Docent GIBAF, al qual pertanyen els membres del BioC, en particular en l’ús dels jardins universitaris com a espais docents.
Trobareu un resum de l'activitat de l'equip al llarg d'aquests 25 anys a la pestanya de la pàgina prinicipal (enllaç) i el conjunt de la nostra producció científica, a la pestanya de publicacions (enllaç)
|
|
Darrera actualització de dimarts, 23 de gener de 2024 16:30 |