Filogeografia per a prioritzar en Conservació |
dimarts, 17 de juliol de 2018 11:21 |
Coritospermum huteri, endemisme del Puig Major (Mallorca), estudiat pel BioC i per l'article. Foto: C. Blanché
La prestigiosa revista Biological Conservation publicarà al volum del mes d'agost proper un article de revisió dels investigadors provençals Fréderic Médail i Alex Baumel que destaca el poc ús que es fa de les dades filogeogràfiques per a l'establiment de prioritats en conservació de flora, contràriament al gran potencial que té aquest tipus de dades per a la definició d'unitats de conservació.
L'article demostra com els endemismes mediterranis d'àrea reduïda (després d'avaluar-ne 84 casos) tenen diversitat genètica estructurada en el 56 % dels casos i que no són, per tant, "vies mortes" evolutives, sinó un potent llegat evolutiu que mereix ser emprat en la planificació pràctica real de conservació proactiva, agrupant paquets d'espècies presents conjuntament en els hot-spots de biodiversitat.
Una part molt important dels exemples estudiats és de la flora vascular de la riba nord de la Mediterrània Occidental, incloent-hi un nombre rellevant d'endemismes dels Països Catalans.
Més informació
- Médail, F. & A. Baumel (2018). Using phylogeography to define conservation priorities: The case of narrow endemic plants in the Mediterranean Basin hotspot. Biological Conservation 224: 258-266 (enllaç al resum i a l'article)
|
Darrera actualització de dimarts, 17 de juliol de 2018 11:50 |