Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 38 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Declaració per un canvi als criteris AQU Imprimeix
divendres, 31 de maig de 2019 08:32
AddThis Social Bookmark Button

 

A la vista de les contínues queixes sobre l'actuació de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) amb incidència gravíssima sobre el futur del professorat de les universitats catalans (que, en el camp de la ciència de la conservació de plantes ja denunciava el document de l'Estratègia Catalana de Conservació de Flora), un grup de degans del sistema universitari català han obert la signatura d'una Declaració a tot el Personal Docent i Investigador (PDI) de les universitats catalanes.

 

El document parteix de la opinió compartida que les polítiques de l’AQU no contribueixen a fer realitat la seva missió: “Garantir la qualitat de l’educació superior a Catalunya, tot satisfent estàndards internacionals de qualitat i atenent l’interès que la societat té per una educació superior de qualitat” i, doncs, que  l’AQU s’ha situat fora de la realitat del sistema universitari català sense tenir en compte l’opinió d’una majoria aclaparadora dels col·lectius que conformen el nostre sistema universitari. Una de les àrees de coneixement més perjudicades per les decisions de l'AQU és, precisament, l'àrea de Botànica.


Més informació

  • Accés al text de la Declaració i a la signatura de suport - Enllaç
Darrera actualització de divendres, 31 de maig de 2019 08:44
 
Translocacions d'amenaçades mediterrànies Imprimeix
dimarts, 21 de maig de 2019 14:03
AddThis Social Bookmark Button

La revista Plant Diversity acaba de publicar en línia un article de revisió de les accions de translocació d'espècies de flora amenaçades a les illes mediterrànies. Al capdavant de l'equip d'autors hi ha els investigadors de Càller (Sardenya) Giuseppe Fenu, Giannluigi Bacchetta i Maria Silvia Pinna, juntament amb especialistes de les diverses illes, on figura Margalida Vicens, del Jardí Botànic de Sòller (Mallorca).

L'article repassa 50 accions de translocació (de 45 tàxons), incloent-hi reforçaments, reintroduccions i introduccions, i analitza els èxits i els fracassos i els factors que han determinat el grau de reeiximent. Destaquen la influència dels recursos invertits, les accions de gestió prèvies a l'acció, l'ús de juvenils o de llavor i el seguiment a llarg termini.

 

Dels Països Catalans, es reporten un total de nou accions sobre els tàxons baleàrics amenaçats Dorycnium fulgurans, Linum maritimum, Myosurus minimum, Ononis crispa, Ononis zschakei i Ranunculus bullatus, amb un cost per cada acció d'entre 12.000 i 17.000 eur.

L'article fa part d'un volum monogràfic editat per Vernon H. Heywood et al que duu per títol Restoration of threatened plant species and their habitats.

 

Més informació

  • Giuseppe Fenu, Gianluigi Bacchetta, S. Christodoulou Charalambos, Christini Fournaraki, Gian Pietro Giusso del Galdo, Panagiota Gotsiou, Angelos Kyratzis, Carole Piazza, Magdalena Vicens, Maria Silvia Pinna & Bertrand de Montmollin (2019) An early evaluation of translocation actions for endangered plant species on Mediterranean islands. Plant Diversity 41 (2): 94-104 https://doi.org/10.1016/j.pld.2019.03.001 - enllaç a l'article
Darrera actualització de dimarts, 21 de maig de 2019 14:16
 
22/5: Dia Internacional de la Biodiversitat Imprimeix
divendres, 17 de maig de 2019 08:41
AddThis Social Bookmark Button

El proper dia 22 de maig se celebra novament el Dia Internacional de la Biodiversitat, enguany sota el lema "La nostra biodiversitat, el nostre aliment, la nostra salut". El CBD ha produït una sèrie de materials (vídeos, diapositives, textos, missatges-model, etc.) que poden ser útils en campanyes de sensibilització, que enllacem a sota.

 

Més informació

 
Nova Llei de Biodiversitat, a Andorra Imprimeix
dimecres, 15 de maig de 2019 09:22
AddThis Social Bookmark Button

 

Fa unes setmanes s'ha publicat al diari oficial andorrà la nova Llei 7/2019 de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, que té la particularitat que és de l'únic territori dels Països Catalans que no està sotmès a l'entramat normatiu de la Directiva Hàbitats i, per tant, del dret que emana de la UE.

 

Destaquem, al títol II, el desenvolupament de l’Estratègia nacional de la biodiversitat d’Andorra i la creació de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament de l’Estratègia (CENBA), com a òrgan consultiu i de coordinació entre el Govern, els comuns i la societat civil.

 

Al títol III s'estableixen els principis d’actuació a adoptar en la conservació de la biodiversitat (s'hi inclou tant en l’àmbit genètic com en el de les espècies, i també dels hàbitats prioritaris) i algunes mesures específiques, com ara la possibilitat de regular l'ús de  productes químics per protegir els insectes pol·linitzadors o la creació d’un sistema informàtic de recopilació de les dades referents a la biodiversitat.

 

També s’estableixen i es regulen les categories d’espècies en funció del seu respectiu règim de conservació, que seran establertes pel Govern, amb l’informe previ de la CENBA, estableix per via reglamentària els nivells de protecció de les espècies, que tindran les condicions (i) d’espècie protegida, (ii) amenaçada, (iii) en perill d’extinció o (iv) extingida. Aquestes categories són acumulatives, i cadascuna pressuposa la classificació en la o les anteriors. Les qualificacions esmentades es poden aplicar tant a espècies com a subespècies, varietats o poblacions concretes, o bé a totes les espècies d’un determinat grup taxonòmic.


Més informació

Darrera actualització de dimecres, 15 de maig de 2019 09:40
 
Informe IPBES sobre biodiversitat: l'original Imprimeix
dijous, 9 de maig de 2019 15:27
AddThis Social Bookmark Button

 

Aquests dies, la premsa generalista s'ha fet ressò de la publicació de l'informe d'un grup de Nacions Unides sobre el declivi de la biodiversitat. Per tal de facilitar l'accés a la font primària, us deixem l'enllaç a la nota de premsa original completa de la Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES, creat el 2013, vegeu Notícia al Portal BioC), que conté els resums sectorials, les fotografies, i els enllaços a documents més detallats.

El document pot facilitar arguments i dades de fàcil comunicabilitat amb la societat en general. El propi informe suggereix el tractament periodístic, amb els adjectius i fets-clau:

  • Nature’s Dangerous Decline ‘Unprecedented’
  • Species Extinction Rates ‘Accelerating’
  • Current global response insufficient;
  • ‘Transformative changes’ needed to restore and protect nature;Opposition from vested interests can be overcome for public good
  • Most comprehensive assessment of its kind; 1,000,000 species threatened with extinction


Més informació

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL